Patronatul Proprietarilor de Cladiri din Romania se lanseaza ca parte a European Property Federation

Patronatul propune armonizarea cadrului legislativ si de reglementare specific pietei imobiliare cu cerintele UE

Bruxelles, 7 aprilie 2011 – Patronatul Proprietarilor de Cladiri din Romania (RABO) isi anunta lansarea oficiala si afilierea la European Property Federation (EPF), cea mai reprezentativa organizatie care reuneste proprietari, investitori si dezvoltatori din domeniul imobiliar, ale caror portofolii de proprietati sunt evaluate in prezent la peste 1.100 miliarde Euro.

Sectorul imobiliar si al proprietatilor reprezinta in medie circa 10% din PIB-ul unei tari. Tinand cont de importanta acestui domeniu pentru intreaga  economie nationala, RABO doreste sa promoveze un cadru legislativ si economic eficace, stabil si transparent, in conformitate cu standardele si normele Europene. Conform RABO, un astfel de mediu de afaceri este in beneficiul atat al proprietarilor locali cat si al celor straini care activeaza in Romania. Agenda de politici a RABO este construita in baza unei viziuni strategice privind dezvoltarea unei piete a proprietatilor armonizata la nivel european, si se completeaza cu identificarea unor solutii practice care sa contribuie la accelerarea recuperarii pietei din recesiune.

“In ultimii 10 ani, Romania a beneficiat de investitii semnificative aduse in principal de catre marile companii multinationale in cautare de locatii strategice pentru dezvoltarea operatiunilor in regiune. Toate aceste investitii au impulsionat economia, au crescut rata angajarilor si au generat o evolutie importanta a sectorului proprietatilor comerciale – care a atras investitori institutionali locali si internationali. Pentru promovarea unei dezvoltari durabile a sectorului si integrarea in contextul european, RABO a identificat nevoia unei schimbari strategice de abordare in ceea ce priveste armonizarea pietei proprietatilor cu cerintele UE din punct de vedere al legislatiei, politicilor, masurilor si standardelor aplicate”, a declarat Liviu Tudor, Fondatorul si Presedintele RABO, prezent la evenimentul de inaugurare al organizatiei, care a avut loc astazi la Bruxelles.

“RABO a luat nastere din dorinta de a oferi proprietarilor de spatii comerciale din Romania o voce comuna la Bruxelles, acolo unde este alcatuit cadrul european din domeniu si, in acelasi timp, de a aduce in Romania solutiile si practicile utilizate pe celelalte piete. In acest scop, suntem mandri sa fim parte a EPF, liderul de opinie si initatorul celor mai importante initiative in beneficiul pietei proprietatilor, o organizatie care detine resurse si expertiza vasta in toate tarile membre UE”, a adaugat Liviu Tudor.

John R. Frederiksen, Presedintele EPF, a adaugat: “EPF se afla intr-un moment important de dezvoltare si suntem bucurosi ca putem reprezenta si industria imobiliara din Romania, a saptea tara ca marime din UE, cu o piata a proprietatilor care a atras deja companii de renume la nivel international. Prin afilierea RABO, vocea noastra a capatat mai multa forta.”

Michael MacBrien, Directorul General al EPF, a spus, de asemenea:  “RABO este complet integrata in structura si fluxul nostru de lucru, avand deja un cuvant de spus in proiectele pe care le derulam. Reprezentantii sai, structura si organizarea RABO sunt un exemplu pentru modul in care se abordeaza interesele pietei imobiliare in tarile nou aderate la UE si chiar pentru multe dintre tarile mai vechi membre ale Uniunii.”

RABO este de parere ca alinierea la politicile europene din domeniu va promova buna guvernare in sector, va contribui la cresterea transparentei, corectitudinii si eficientei pietei, accelerand totodata revenirea din recesiune. RABO intentioneaza sa propuna un cod comun la nivelul UE de masurare a suprafetelor cladirilor destinate inchirierii, pentru a veni in ajutorul proprietarilor si chiriasilor care opereaza in mai multe tari din statele membre.

De asemenea, RABO va promova noi activitati pentru consolidarea profesionalismului pe piata, diseminarea de analize, informatii, cele mai bune practici si exemple de succes legate de sectorul imobiliar. Cateva dintre obiectivele RABO includ:

  • Cooperarea cu guvernul roman pentru a asigura transpunerea corecta si rapida a directivelor UE in legislatia locala;
  • Promovarea unui cadru legal armonizat la nivel european care sa faciliteze investitiile imobiliare trans-frontaliere;
  • Dezvoltarea la nivel european a unui set eficace si armonizat de legi privind constructiile si planificarea urbana, pentru a reduce diferentele existente in legislatiile nationale in scopul unei administrari si dezvoltari  a pietei mai transparenta si mai predictibila;
  • Elaborarea unui set cuprinzator si coerent de reguli pentru reglementarea activitatilor din constructii;
  • Promovarea la nivel national a unei piete de real estate eficienta si transparenta in concordanta cu legislatia europeana, standardele internationale, codurile de etica si bune practici;
  • Incurajarea dezvoltarilor imobiliare ecologice si a eficientei energetice in cladiri.

 

###

 

Despre RABO

RABO, membra a European Property Federation, este prima organizatie care reuneste cativa dintre cei mai importanti investitori in proprietati comerciale din Romania. RABO intentioneaza sa promoveze un cadru legislativ si economic eficace, armonizat, stabil si transparent, in conformitate cu standardele si normele Europene. Organizatia va colabora indeaproape cu liderii din industrie, autoritatile locale si initiatorii de politici europene, pentru a asigura un cadru legislativ armonizat pentru investitiile in sectorul proprietatilor, in reabilitari urbane si noi dezvoltari, pentru finantarea pietei imobiliare, eficienta energetica, incluziunea sociala si protectia mediului. Mai multe informatii puteti gasi pe www.rabo.org.ro.

 

Despre EPF

EPF (European Property Federation) grupeaza interesele tuturor proprietarilor si investitorilor din piata imobiliara europeana: proprietari de dezvoltari rezidentiale, comerciale, dezvoltatori, centre comerciale sau investitori institutionali (banci, companii de asigurari, fonduri de pensii). Membrii EPF detin si administreaza proprietati imobiliare a caror valoare depaseste 1.100 miliarde Euro. Prin intermediul UEPC (European Union of Developers and House Builders), EPF reprezinta peste 30.000 de companii care dezvolta si construiesc anual milioane de mp de birouri, centre comerciale, cladiri semi-industriale si peste 1 milion de noi locuinte.