Costurile cu întreținerea unei clădiri pot fi reduse cu până la 50%

București, 20 mai 2013 – Costurile cu întreținerea unei clădiri pot fi reduse cu până la 50% printr-o administrare eficientă a spațiului și a serviciilor asociate acestuia. Cum poate fi realizat acest lucru și care sunt cele mai frecvente probleme legate de funcționarea corespunzătoare a clădirilor sunt doar câteva dintre subiectele care vor fi abordate în cadrul cursului Managementul întreținerii clădirilor, organizat de RABO (Patronatul Proprietarilor de Clădiri din România) pe data de 6 iunie.

În România, costurile cu întreținerea unei clădiri de birouri de clasa A oscilează în prezent între 3 și 5 euro/mp/lună. Aceste costuri reprezintă ceea ce plătește o companie în plus față de chirie și includ servicii precum: curățenia și consumul de utilități în spațiile comune, întreținerea instalațiilor și a ascensoarelor, serviciile de pază și întreținerea spațiilor verzi.

„Clădirile și sistemele pe care acestea le integrează devin tot mai complicate și mai dificil de întreținut. Estimăm că până la 50% din costurile cu întreținerea sunt, în realitate, cheltuieli suplimentare ce ar putea fi reduse printr-o administrare mai eficientă a spațiului și a serviciilor aferente acestuia”, a declarat Ioan Bejan, secretar general al RABO. „Mai mult, dacă o clădire nu este întreținută corespunzător se degradează rapid și există riscul ca aceasta să devină în timp o investiție neprofitabilă. Cele mai eficiente metode de întreținere au costuri foarte reduse în comparație cu efectele pe acestea le au asupra prelungirii duratei de viață a unei clădiri ”, a adăugat Ioan Bejan.

Cursul Managing Building Maintenance (Managementul întreținerii clădirilor), organizat de RABO în parteneriat cu British Institute for Facilities Management (BIFM), cel mai prestigios institut de specialitate din Europa, va aborda teme precum: defectele uzuale ale clădirilor și preîntâmpinarea sau remedierea acestora, cele mai frecvente probleme legate de încălzirea sau răcirea spațiilor de birouri și întreținerea corespunzătoare a instalațiilor tehnice.

Lectorul cursului va fi profesorul Ian Cramp, care deține o experiență de peste 30 de ani în industria de facility management.

Cursul Managing Building Maintenance (Managementul întreținerii clădirilor) va avea loc pe data de 6 iunie în incinta parcului de birouri West Gate, amplasat în vestul Bucureștiului, iar participarea este deschisă tuturor celor interesați în schimbul sumei de 465 euro plus TVA pentru membrii RABO sau de 520 euro plus TVA pentru ceilalți participanți.

Programul educațional internațional de Management al Facilităților din România, derulat de RABO Academy, va continua cu modulul Cutting Costs but Maintaining Services, care va fi organizat în toamnă pe data de 2 octombrie.

###

Despre RABO

Lansată la Bruxelles în aprilie 2011 de Liviu Tudor, cel mai mare proprietar roman de spații de birouri, RABO este prima organizație care reunește proprietari, investitori și dezvoltatori din domeniul imobiliar, activi atât în România, cât și în alte țări europene. RABO a luat naștere din dorința de a oferi proprietarilor de spații comerciale din România o voce comună la Bruxelles, acolo unde este alcătuit cadrul european din domeniu și, în acelasi timp, de a aduce în România soluțiile și practicile utilizate pe celelalte piețe.

RABO este membră a European Property Federation (EPF), cea mai importantă organizație din domeniu la nivel european. Membrii EPF dețin și administrează proprietăți imobiliare a căror valoare depășește 1.500 miliarde euro.

RABO a lansat în 2011 primul program educațional internațional de Management al Facilităților din România, realizat împreună cu cel mai prestigios institut de specialitate din Europa, British Institute of Facilities Management (BIFM). Cursurile organizate de RABO în parteneriat cu BIFM oferă certificare profesională recunoscută la nivel global și au ca scop creșterea standardelor profesionale din industria imobiliară.